S/h filmfremkaldelse


Muligheder »12/06-2010 18:43 #0
Indtil videre har jeg fået fremkaldt mine film, herunder sort/hvid-film ude i byen, men er ved at være lidt træt af at der altid er mange ridser på filmene, når jeg får dem tilbage fra fremkaldelse. Det sker under selve filmfremkaldelsen, da jeg aldrig får lavet papir-kopier fra filmene, da jeg selv scanner filmene.

Efter længere tids overvejelse har jeg besluttet at prøve at fremkalde mine sort/hvid film selv. Grunden til dette er, at jeg ønsker at få den bedste kvalitet, og man siger jo at selvgjort er velgjort. :o) Det vil sige prisen er ikke det afgørende, selv om det gerne må være billigt. :o)

Jeg har i tidernes morgen tidligere prøvet selv at fremkalde s/h-film, men har i mellemtiden glemt alt om det. Så jeg vil gerne have lidt råd om både udstyr og kemi.

Her er hvad jeg har planer om at købe i første omgang:

Udstyr:
Lystæt pose til at spole film op i mørke
JOBO 1510 filmfremkaldetank med spiral( med plads til en enkelt 35mm film)
Målebægere (hvilke størrelser er passende?)
Gummislange med filter til vandhane
Filmafstryger
Filmklemmer til ophængning og tørring af film
Termometer

Med hensyn til kemi, så er det vigtigt, at holdbarheden er god, da antallet af film jeg tager om året ikke er så højt. Jeg bruger primært Agfa APX 100, men også andre typer af film (Kodak T-MAX & TriX og Ilford Delta & Pan F).

Film fremkalder (Kodak HC-110)
Stopbad (Ilford Ilfostop)
Fixer (Ilford rapid fixer)

Hvad har jeg eventuelt glemt at tænke på? Gode råd modtages gerne.

Håber at høre fra jer der gør det i filmfremkaldelse derhjemme.
Mvh - Henning

31 resultat(er).
[ 1 2 ] Næste

Kommentar Sorteringsrækkefølge
12/06-2010 20:46 #1
Jamen jamen! Det ser da ud til at du har styr på hvad du skal gøre. Det eneste jeg vil tilføje er, at en AGFA APX, den bør du fremkalde i en standard Rodinal fremkalder. Det er nogle fantastiske negativer man får med denne oldgamle fremkalder. T-Max bliver bedst i dens egen fremkalder, og vigtigt med T-Max ér, at den bør fixeres i dobbelt så lang tid som foreskrevet, ellers vil det optræde en magenta farve på basen. Tri-X og diverse Ilford, de arbejder fint med HC-110, men bliver dog bedre (synes jeg) når de kommer i en Rodinal.
Husk emperaturen på 20 grader, og køb nu en ordentlig filmafstryger, som du husker at fugte, inden du stryger filmene, ellers laver den nemt ridser.

Jeg får sq' helt lyst til at finde mine 2 analoge Canon'er frem. Det er faktisk lidt synd, at en Canon F1n, og en EOS 5e, bare ligger gemt væk, og jeg har jo stadig alt det til at fremkalde med.
Mvh. Villy * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Jeg ser alt. Jeg hører alt. Jeg ved alt. - og troen kan flytte bjerge (med hjælp fra andre)-

13/06-2010 00:05 #2
du er godt på vej..

Men der er et par ting jeg aldrig ville bruge...

Filmafstryger!! uha-uha... Det er den nemmeste måde at få netop de ridser du prøver at undgå!!
Jeg har masser af dem her på skolen, men jeg vil end ikke overveje at give dig en, af selv samme grund.

Jeg tror ikke du behøver nogen slange med filter.... har aldrig brugt det selv, og kan ikke se hvad det skulle gøre godt for..

HC110 er fremragende som standartfremkalder - den kan holde sig i årevis.
AGFA apx100 reagerer rigtigt godt med denne fremkalder.
Hold dig fra Tmax (kan virkelig ikke li' den film), men hold dig til den klassiske Tri-X.

Profil har ret i de lange fixertider til T-kornsfilm (T-max og Ilford Delta film).

Drop stopbad - du behøver det overhovedet ikke - der er en slags "krig" mellem folk, der sværger til det og dem, der ikke gør...).

Jeg bruger rent vand!

Hvor bor du? jeg har måske nogle småting du kunne bruge, hvis du kom forbi.. inclusiv en kop kaffe..

PS: ang filmaftørring.
Du burde se, om du kunne finde en lille gammel centrifuge (kan sommetider findes på fx dba.dk til meget små penge...) efter 30sek i en sådan een, er al overfladevand væk - ingen kalk mm, og filmen tørrer meget hurtigere... Se billede..
.

-alle kan tage billeder - fotografi skal læres-

13/06-2010 13:55 #3
#1: Villy, tak for dit svar. Jeg vil overveje at prøve Rodinal fremkalderen på lidt længere sigt, men vil starte med en enkelt fremkalder i første omgang. Hvad er det for egenskaber og karakteristika ved Rodinal du godt kan lide?
Godt at vide, at T-max og Delta filmene kræver special fremkalder og længere fixering. Det er et forholdsvis få jeg bruger af disse film, så dem vil jeg nok fortsætte med at sende ind til fremkaldelse indtil jeg synes jeg er fortrolig med at fremkalde selv.

Villy, du må have de to fine Canon kameraer frem igen. :o) Jeg synes at fornemmelse af at få en eksempelvis dias-film tilbage fra fremkaldelse, og se den farvemætning samt kontrast, der findes på en diasfilm er helt speciel.

#2: Hej Emil, dejligt med svar fra eksperten. :o) Kan godt huske at jeg tidligere er blevet advaret mod at bruge en filmafstryger, og blev rådet til at stryge filmen af med et par våde fingre i stedet. Centrifugen er en rigtig god ide! Synes jeg kan mindes, at anbefalingen i tidernes morgen var at bruge et par dråber opvaskemiddel i den allersidste skylning for at undgå kalkpletter, men er ikke helt sikkert på om det kan være rigtigt?

Skylning med vand i stedet for et stopbad, lyder dejlig enkelt, så det vil jeg prøve.
Jeg bor en halv dagsrejse fra Vrå, så kaffen må vente til en anden god gang.:o) Men mange tak for det generøse tilbud!

T-max (og Delta for den sags skyld) synes jeg er bedst til landskabsbilleder, og ikke lige den film jeg ville bruge til portrætter i studie. Der synes jeg til gengæld at APX’en er helt fantastisk, så længe man har styr på højlysene. Tri-X er jeg ikke blevet helt gode venner med endnu, men har set så mange fine resultater med den, så jeg ikke kan opgive den endnu.
Og det er lige præcis det jeg synes er så sjovt ved at fotografere på film. Det med at finde den film, der giver den ekstra karakter til et billede, som man havde forestillet sig eller endda måske bliver positivt overrasket over.

Endnu en gang mange tak for jeres svar. :o)
Mvh - Henning

13/06-2010 15:26, rettet 13/06-2010 15:27 #4
hej Henning.
T-max og Delta filmene er en "ny" teknologi ("T-korn").
I teorien skal disse negativer kunne fremkaldes med mindre korn, da T kornene skulle lægge sig tættere til hinanden..

Men de kræver så ca dobbelt fixer tid.

Jeg er IKKE gode venner med T-max, men derimod holder jeg meget af Ilford Delta (specielt 100 iso).

Tri-x er en fremragende all round film.
Prøv at exponere den på 200 iso - fremkald i 4 min i HC110.

Fantastisk!!

have fun!

PS: ang opvaskemiddel.. Det er fint hvis du vil ha' sæbepletter i stedet for kalkpletter.... ;-)
.

-alle kan tage billeder - fotografi skal læres-

13/06-2010 21:22 #5
Hej Emil.

Tak, jeg vil prøve at følge opskriften med Tri-X. Det kan jo ende med at jeg får en ny favorit sort/hvid film ud af det. :o)
Det bliver sjovt at kunne bruge både push og pull for at prøve noget nyt. Det har jeg ikke turdet når jeg har fået fremkaldt ude i byen. Det har været svært nok bare at få dem til kun at fremkalde filmen og ikke papir-billeder. ;o( Tør slet ikke tænke på hvordan det var gået, hvis jeg havde bedt om at få pushed eller pulled.....

Tror det lyder som en god ide at droppe opvaskemiddel... ;o)

Nu glæder jeg mig så bare til, at bestillingen kommer hjem fra min bestilling i Tyskland.

Endnu en gang tak for råd og vejledning.
Mvh - Henning

13/06-2010 22:13 #6
Emil har helt ret. En filmafstryger er en ren negativ-killer. Jeg har aldrig brugt sådan en fætter. Derimod, så er centrifuge-tricket en perfekt løsning, og du behøver end ikke de berømte dråber i skyllevandet. Jeg bruger så ikke en fin motoriseret centrifuge, men, har blot et 5mm tykr stykke reb, med en fed knude i den ene ende. Rebet stikkes igennem midten af spolen, og efter et minutstid, hvor jeg har svinget spolen rundt for fuld knald, så er filmen tør og pletfri.

At jeg er vild med Rodinal skyldes, at den giver nogle vidundeligt mættede negativer, som stadig har detaljer i skyggerne, og nogle højlys der er forholdsvis lette at kontrollere.

Emil er på linie med mine oplevelser, når det kommer til T-Max. Det er en underlig film, som man enten "lærer" at elske, eller helt holder sig fra. Delta 100 derimod, det er en suværen film. Især til portræt har jeg været meget begejstret for den. Delta 400 kan godt opleves meget "blød", eller "let".

Tri-X. Får du først styr på dén film, så er du solgt, det er sikker på. Den har bare "noget" som ingen andre har. Og der er vist ikke noget den ikke egner til. Og så kan den arbejde over et meget bredt ISO-område.
Mvh. Villy * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Jeg ser alt. Jeg hører alt. Jeg ved alt. - og troen kan flytte bjerge (med hjælp fra andre)-

14/06-2010 19:18 #7
Hej Villy.

Tak for dit svar om Rodinal fremkalderen. Det lyder godt nok lovende. Jeg vil holde den i mente til når jeg har fået styr på den basale teknik.

Kan godt lide dit lav-teknologiske og -budget centrifugetrick.

Det lyder som om jeg skal give Delta 100 til studieprotrætter en ekstra chance. Og Tri-X har jeg endnu ikke opgivet, så den vil jeg prøve igen.

Tak for fif og tricks. :o)
Mvh - Henning

14/06-2010 21:51 #8
Sikken en dejlig tråd!! Jeg kan lugte kemikalierne, mærke de sprukne fingre og fornemme de skønne billeder man tog af højglanspressen:-) Efter mange tusinde negativer fremkaldt i byen får jeg lyst til at gå i gang med posen igen!! Så mangler vi bare et sted at placere mørkekammeret - et sted som konen synes er i orden.

S
VH Søren/ thomassenPHOTO.dk

14/06-2010 22:30 #9
Ahh glæder mig til at hive filmene af min M6 og M2 og fremkalde dem, jeg forsøgte for første gang for et par uger siden og himmel og hav det var sgu stort at prøve igen efter 30 år uden film mellem hænderne, at lade andre fremkalde mine negativer vil jeg anse som nærmest en forbrydelse mod kulturen.
---------

Vh. Tommy Hjorth
http://www.tommyhjorth.dk

14/06-2010 22:36 #10
#9

ja - det er stærkt vanedannende! Pas du bare på..... ;-)
.

-alle kan tage billeder - fotografi skal læres-

14/06-2010 23:03 #11
Hehe, jeg overvejer endnu om jeg skal tage digital el. analog med til cuba, men det bliver nok begge dele, der er rigtig mange oplagte s/h motiver og miljøer derude.
---------

Vh. Tommy Hjorth
http://www.tommyhjorth.dk

14/06-2010 23:40, rettet 14/06-2010 23:46 #12
#4

De nye Tmax 400 film (mk 2) skal kun have fikser i 6 min. Det skal de fleste sort hvid film (altid samme tid hvis du læser bag på ilford fikser).

#1
Jeg vil klart anbefale Ilfords DDX fremkalder som er en super fremkalder til de fleste sort hvid film. 1 liter fremkalder bladnet i 1:4. Det gir 5 liter ialt. Når jeg har opbladnet 1 liter. plejer jeg at bruge den til 5 film hvorefter jeg kasserer fremkalderen. Det samme gør jeg ved stopbad samt fikser. Grunden til det, er at så er jeg 100% sikker på at jeg får ens fremkalder resultater hver gang.

Et godt fif. Brug KUN ilford kemi. Agfa rodalon osv er udgået og pludselig kan du ikke få den mere. Lær en bestemt fremkalder at kende og hold dig til den så du ved hvilke resultater du får så du ikke skal gætte dig frem hver gang.

Ilfotec DDX er super både til langsomme film (lav iso) og hurtige (høj iso). Den er også god til at presse film med (f.eks 400 iso film som du skyder ved 1600 iso).

Presser du film, er det KUN fremkalder tiden du skal ændre på. Ikke stopbad og fikser.

Skyldning kan foregå med en slange som er beregnet til fremkalderbeholderen. Skyl i 10 min i ca 20 grader varmt vand og filmen er fin. Filmen må IKKE lugte af kemi når den er skyllet. Gid derefter filmen noget rent vand med afspændingmiddel i (det samme som til en opvaskemaskine)

Hænd filmene til tørre på dit badeværelse. Har du gulvvarme, går det stærkt med at tøre filmene. Brug ikke tørreskab med blæser i osv da det gir støv på filmene.

Et sidste tip. Det er altid bedre at overfremkalde filmene med en enkelt blænde så der kommer mere sort på negativerne. Hellere det end dine negativer bliver underfremkaldt for så kan det være svært at få detaljer ud af billederne.

Jeg har fremkaldt langt over 500 film de sidste år (både farve, sort/hvid, 35mm og mellemformat) så jeg ved efterhånden hvad jeg snakker om når vi taler analogt. Tro mig det tog mig lang tid at lære det her, men lyt til mig og det går stærkt.

...og nej det med Rodinalen er IKKE for at fornærme nogen herinde som der bruger den.. Det er desværre bare et fact at agfa er gået konkurs og ikke laver film osv mere. Jeg har selv brugt Rodinal på et tidspunkt og den var ganske udemærket. Dog ssyntes jeg personligt at DDX er lidt mere skarp og finkornet på alt fra Pan F50 til triex, hp5 og tmax

14/06-2010 23:48 #13
#9 Angående forbrydelse: Min helt, Cartier-Bresson, har næsten aldrig fremkaldt en film endsige arbejdet i et mørkekammer. Det er vist en person, som gjorde det for ham de fleste år:-)

PS: Da jeg sidste år besøgte Viggo Rivad forærede han mig sin fremkaldertank. Desværre var den i stykker og kan ikke bruges - men jeg gemmer den for tænk hvad for billeder der måske har været igennem den.

S
VH Søren/ thomassenPHOTO.dk

14/06-2010 23:50 #14

Hvis der er nogle analoge freaks her i KBH, burde man gå sammen og leje et erhvervs lokale som man kunne lave til det fedeste store mørkekammer/studie. Hvad syntes i om den ide?

15/06-2010 01:42 #15
#14
God ide. Den er jeg med på...

15/06-2010 07:02 #16
#13

Jamen fint for mig at du får andre til at gøre arbejdet for dig, men som rygskadet pensionist, fald fra tag, finder jeg tiden mere end lang ind imellem så for mig er det
god tidsfordriv og ikke mindst så spare jeg en del penge som jeg kan bruge til film
i stedet for.
---------

Vh. Tommy Hjorth
http://www.tommyhjorth.dk

15/06-2010 07:58 #17
#14 Det er en glimrende ide - som jeg helhjertet støtter. Hvem tager et initiativ???

Søren
VH Søren/ thomassenPHOTO.dk

15/06-2010 11:24 #18
#12
har ikke hørt det med de nye Tmax film - lyder interessant, men det får mig nu ikke til at skifte...

Jeg har brugt HC110 i mere end 25 år - den er som sagt en fremragende all round fremkalder, og så er den meget, meget billig i brug. Hvilket er en fordel for mange, og da specielt for mig, når jeg bruger den her på højskolen.

1liter HC110 kan fremkalde mere end 500film... Så prisen for en fremkaldelse er til at leve med....

Det er korrekt, at AGFA ikke er mere, men ikke korrekt, at deres produkter ikke er mere! Rodinal laves stadig. Det samme med nogle af deres fremragende papirfremkaldere (Neutol WA fx.).
Der er sågar rygter om, at deres uovertrufne papir (Classic) er på vej tilbage..

Heldigvis har AGFA ikke leget KODAK i deres dødskamp - de har overladt opskrifter mm til andre (KODAK har det med at tage deres udgåede produkter med i graven...)

I øvrigt vil jeg anbefale ALLE, der arbejder med analogt S/H mørkekammer, at snuse til materialerne hos Wolfgang Moersch. Han tryller med sine kemier!! Er en venlig og nem mand at handle med..

Har man nogle af hans fremkaldere (specielt til mørkekammer), så kan man i praksis lave "farvebilleder" ud af S/H negativer.... Og det er uden toning af nogen art..

Stærkt vanedannende!!

http://www.moersch-photochemie.de/
.

-alle kan tage billeder - fotografi skal læres-


Arne Bruun
15/06-2010 15:14 #19
Til "Henning B": Hvis du er interesseret har jeg rustfri tank, mørkekammer-pose, målebægere m.v. liggende - mere end jeg selv bruger (der er klar til at skifte ejer for kr. 300,-) :-)

16/06-2010 22:36 #20
#12: Hej Morten. Tak for de mange gode råd, de skal nok komme mig meget til gavn.

Med hensyn til fremkalder, så lyder det til at der er mange fine alternativer. I første omgang, så er jeg landet på Kodak HC110, og så må jeg se, om ikke den klarer det ganske fornuftigt. Men jeg vil overveje Ilfords DDX på sigt.
Afspændnigsmiddel til opvaskemaskine i sidste bad lyder ikke helt tosset. :o)

Støvet er jeg nok ikke helt fri for på badeværelset, men gulvvarme er der, så det vil jeg udnytte. Jeg skulle nødigt ende op med at have støv på filmene i stedet for ridser, for så er jeg lige langt, når jeg skal scanne filmene.

#19: Arne, tak for tilbuddet, men jeg bestilte både kemi og udstyr i weekenden, og det er sendt med posten. Så jeg springer over i denne omgang. Men tak for tilbuddet. :o)

Endnu en gang tak til jer alle. Det kan være jeg vender tilbage med flere spørgsmål, når jeg har modtaget kemi og fremkaldertank.
Mvh - Henning

17/06-2010 00:29 #21
#20
hvis du vil komme afspændingsmiddel i, så snbefaler jeg flg.:

skyl til sidst i demineraliseret vand (så undgår du kalkpletter), og evt kom et par dråber "Agepon" i. (afspændingsmiddel fra hedengangne AGFA, og som bliver lavet igen)

se her:
http://www.macodirect.de/agepon-wetting-agent-20ml-p-1797.html
.

-alle kan tage billeder - fotografi skal læres-

UH
UH
17/06-2010 07:42 #22
JOBO's fremkalder tanke er klart de bedste, nemmeste spiraler, ingen små kugler der kan sætte sig fast, slag fast plast, de går ikke istykker hvis man taber dem, og de holder i 10000 år :)
Jeg ville klart bruge Tetenal Emofin, det er en 2 bads fremkalder, ekstrem finkornet og super til "alle" film... og den er på pulver så den holder rigtig længe... når den er blandet holder den også længe (op til 6 mdr), og man bruger den igen igen, faktisk bruger man den til 15 antal film, husker ikke hvor mange... men fremkaldertiderne forbliver de samme...det vil sige man sætter en seddel på flaskerne og sætter en streg for hver film man fremkalder. Jeg har fremkaldt rigtig mange film i Emofin og vil klart anbefale den!
http://www.firstcall-photographic.co.uk/prod...oper-and-fix-1-litre

17/06-2010 22:16 #23
#21: Emil, demineraliseret vand lyder som en simpel og miljøvenlig løsning. Hvor pokker får man fat i det?
Og et lille andet spørgsmål: Hvis jeg gerne vil bruge HC110 en enkelt gang før jeg smider den ud, er det så blanding F der er vejen frem? Det bør vel give en meget ensartet fremkaldelse hver gang, når man starter med en helt frisk fremkalder for hver film. Og er der nogen ulemper ved det, jeg bør tænke over?

#22: Kan se at der er endnu en fremkalder på banen. :o) Jeg har modtaget pakken i dag, og Kodak HC110 kan holde 60 måneder i uåbnet stand, (jeg kan ikke lige huske hvor længe det var i åbnet tilstand), men det virkede som lang tid på mig.
Mvh - Henning

18/06-2010 00:05 #24
#23
du skal ikke være så nervøs for holdbarheden... Jeg har altid brugt opløsning B (med få undtagelser).
Jeg laver oftest 1 liter (31ml HC110 og vand til en liter) - den kan du så bruge mindst 15 gange før du smider den ud.. Og den kan holde længe..

Har engang genfundet en halvbrugt flaske HC110 på mit loft, hvor den havde været i mindst 2 år - steghedt om sommeren og iskoldt om vinteren... Den var meget mørk (det gør iltningen ved den), men den fungerede helt efter planen.

Jeg vil ikke bruge opløsning F med mindre du er i gang med meget specielle bløde fremkaldelser...

demineraliseret eller destilleret vand kan købes i alle normale butikker (jeg køber mit i den lokale SPAR...)
.

-alle kan tage billeder - fotografi skal læres-

18/06-2010 22:41 #25
Hej Emil.

Mange tak for råd og vejledning. Det er dejligt at du deler så meget ud af din erfaring. Historien om din fremkalder på loftet fjerner de sidste rester af bekymring om jeg er på rette spor. :o) Nu gælder det vist bare om at få nogle gode motiver på filmen og så kaste sig ud i det.

God weekend!
Mvh - Henning

31 resultat(er).
[ 1 2 ] Næste


Muligheder »Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.